Tubantia – Noaberboeren is begonnen! Maar hoe werkt zo’n boerderij?

Bloemkool, krulsla, eikenbladsla, venkel, snijbiet, spinazie en raapsteeltjes. Over een paar weken kunnen de eerste groenten op tafel. Noaberboeren in Haaksbergen is begonnen, de coöperatie die staat voor ‘biologisch, duurzaam en dichtbij’. Maar hoe werkt dat? En hoe word je een noaberboer? Boer Gertjan Stokkers en medeoprichters Joep van Aaken en Arie Fokkink geven antwoorden.

Noaberboeren, een soort ‘herenboerderij light’?
„Het principe is hetzelfde, alleen doen wij het zelf. Noaberboeren is een coöperatie waar mensen lid van kunnen worden door eenmalig geld in te leggen. Dat geld wordt gebruikt om bijvoorbeeld hekken te plaatsen of de bodem te verbeteren. Wie lid wordt is in feite mede-eigenaar van de boerderij. Dat betekent bijvoorbeeld dat je kunt meebeslissen over welke groenten en fruit er worden verbouwd. En wie wil kan meehelpen.”

Wie doen het werk dan op de boerderij?
„Gertjan Stokkers en zijn gezin wonen op de boerderij. Hij pacht de grond van het landgoed Het Lankheet en verpacht een aantal hectare aan ons. Gertjan en zzp-boer Stefan Fokkink zijn de basis van noaberboeren. Zij hebben de kennis en doen veel werk samen met de leden. Gertjan werkt met biologisch vleesvee en er komen ook kippen op zijn boerderij. De kans is dus groot dat er straks ook vlees en eieren worden verkocht.”

Hoe zit dat eigenlijk met de oogst?
„Leden van noaberboeren verbinden zich wekelijks een pakket groenten, fruit en mogelijk eieren af te nemen voor zo’n 10 euro ‘per mond’. Deze contributie betalen zij het hele jaar door, ook als er niets kan worden geoogst. Van de contributie betalen wij het salaris van Gertjan en Stefan.”

Hoeveel mensen eten er van de grond van Noaberboeren?
„We hebben nu veertig leden die samen een abonnement hebben voor honderd monden. Dat is genoeg om mee te beginnen, maar we kunnen groeien. Driehonderd leden is de bovengrens. We willen kleinschalig blijven.”

Wat als ik op vakantie ga en mijn groentenpakket niet kan ophalen?
„Iedereen die meedoet verbindt zich voor minstens drie jaar aan noaberboeren. Dus als je er een tijdje niet bent, dan geef je je pakket aan buren, vrienden of mensen die het goed kunnen gebruiken.”