Tubantia – Rucola en raapstelen gaan direct vanuit oude grond in Haaksbergen naar de voedselbank

De Noaberboeren die actief zijn in Het Lankheet oogsten niet alleen voor zichzelf, maar doen dat als goede buren nu ook voor de voedselbank. Zo belanden de verse groenten ook bij inwoners met een kleine portemonnee in Haaksbergen en Enschede op tafel. „Weggooien ligt niet in onze aard.”

Het is rond 13.30 uur op een zonnige vrijdagmiddag, als zich op het erf van de Noaberboeren aan de Aaftinksweg net buiten Haaksbergen een busje van de Voedselbank Enschede-Haaksbergen meldt. Het voertuig is bijna helemaal gevuld met voedselpakketten. Maar de vier kratten met net geoogste rucola, raapstelen, andijvie en andere kakelverse groenten kunnen er nog wel bij.

Twintig gezinnen

„Dit gaat meteen naar de voedselbank hier in het dorp”, zegt Harry Mooij, waarna hij samen met chauffeur Hilco Tuin koers zet naar de locatie aan de Jonkheer von Heijdenstraat. „Uiteindelijk komen deze pakketten terecht bij twintig gezinnen uit Haaksbergen”, weet Mooij.

„Het is de bedoeling dat alle verse groenten over die twintig huishoudens worden verdeeld”, zegt Priscylla Beentjes, secretaris van Noaberboeren, als ze Tuin en Mooij heeft uitgezwaaid. Het is de derde keer dat de Voedselbank Enschede-Haaksbergen groentepakketten ophaalt in Het Lankheet. „Voortaan doneren we ieder week. Dat idee is ontstaan nadat iemand van de Noaberboeren in contact kwam met de voedselbank.”

Tachtig huishoudens

Noaberboeren bestaat uit bijna tachtig huishoudens die als betalende leden wekelijks verse producten afnemen. Ze voeden daarmee in totaal 132 monden in en rondom het dorp. De huishoudens die, om welke reden dan ook, een keer geen pakket afnemen, kunnen de verse groente voortaan doneren aan de Voedselbank Enschede-Haaksbergen. Ook kan een extra abonnement worden afgesloten om een tweede groentepakket naar de voedselbank te laten gaan.

„Twee leden doen dat nu, maar we hopen en verwachten dat dat aantal gaat toenemen. Zo groot is de maatschappelijke betrokkenheid hier wel”, zegt Beentjes. „Iedereen hier heeft het besef dat als we te veel oogsten, we toch iets moeten doen met de overtollige groenten. Die kunnen we hier aan de beesten hier geven, maar we geven de voorkeur aan consumptie door mensen. Dan is het mooi dat onze verse producten naar de voedselbank gaan.” Vooralsnog gaan de groenten naar huishoudens in Haaksbergen.

Overdadige oogst

Vorig jaar kenden de Noaberboeren al eens een overdadige oogst aan pompoenen en courgettes. „Die oogst viel toen met 1500 tot 2000 stuks extreem uit. Dat had te maken met de vruchtbaarheid van de grond die hier door de door de eeuwen heen enorm goed is. Het weggooien van al die pompoenen en courgettes is natuurlijk zonde. Die groenten kunnen ze bij de voedselbank goed gebruiken.”

Dit bericht is te lezen op Tubantia.nl