Het ontstaan van de Noaberboeren

Op 9 maart 2021, midden in Coronatijd, verscheen er in de Tubantia een artikel: Herenboeren Nederland wil naar Twente. Naar aanleiding van dat artikel werden o.a. Priscylla Beentjes, Han ten Dam, Arie Fokkink en Robin Hofste lid van de initiatiefgroep die Twente-breed ging onderzoeken of er draagvlak zou zijn voor een Herenboerderij. Voor een succesvolle Herenboerderij moet je drie belangrijke elementen bij elkaar brengen: 20 hectare grond, 180 gezinnen die er van eten en één of twee boeren. Er kwam bemoedigend veel respons, de nieuwsbrief telde uiteindelijk ruim duizend abonnees.

Ons bleek al snel dat Twentebreed een te brede focus was. Iemand uit Vasse zal bijvoorbeeld niet snel lid worden van een Herenboerderij in Diepenheim.

In onze zoektocht kwam o.a. de locatie Landgoed het Lankheet in beeld. Priscylla, Han, Arie en Robin gingen samen met het Landgoed onderzoeken wat de mogelijkheden waren. Het Lankheet verwachte dat een pachtlocatie van 20 hectare vrij zou komen tegen het einde van 2024. En ze wilden Gertjan Stokkers als boer. 

Ons bleek dat er veel synergie met het Lankheet en met Gertjan mogelijk zou zijn. We konden nog niet actief gaan werven omdat we niet wisten wanneer de grond echt ter beschikking zou komen. Ondertussen hadden we wel het contact tussen tuinder Stefan Fokkink en Gertjan gefaciliteerd, en dat klikte heel goed.

Eind augustus 2022 werd definitief bekend dat de pachtgrond met opstallen per 2023 vrij zou komen en dat Gertjan en zijn vrouw Sabine het erf zouden gaan betrekken. De toen nog Herenboerderij was onderdeel van het totaalconcept.

Het was voor ons duidelijk dat we in voorjaar 2023 zouden moeten beginnen, omdat we grond en boeren hadden, of helemaal niet. We zijn vervolgens als een haas informatiebijeenkomsten gaan organiseren om leden te werven. 

In gesprek met Herenboeren Nederland kwamen we er niet uit. We wilden niet met 20 hectare beginnen. We hebben gekozen voor een flexibele opbouw. We konden beginnen met het pachten van 2 hectare en de boeren op ZZP basis inhuren. Toen we later in het najaar 70 leden en een mooie actieve kern van leden hadden durfden we de stap aan om daadwerkelijk te beginnen.

De rest is geschiedenis.