RTV Sternet – Noaberboerderij van start

Na een lange voorbereiding is het Noaberboeren gestart op landgoed Het Lankheet, de landschapsboerderij Het Aaftink.

Met het project Noaberboeren is een duurzame, kleinschalige, duurzame boerderij gestart. Er wordt gebruik gemaakt van de diensten van 2 boeren, die zorgen voor het verbouwen van groente en fruit en het verzorgen van de dieren. Samen streven ze naar een kleine kringloop met zo min mogelijk input van buitenaf.

Gertjan Stokkers en Sabine Stegeman zijn begonnen met een boerderij waar de draagkracht van het landschap centraal staat. Direct rond de boerderij is van oudsher de gebruiksintensiteit hoger; en komen graanakkers, tuinbouw en fruitbomen. Op afstand ligt de Buurserbeek met hooilanden en nog verder weg de heide. Ook deze gebieden, horen bij het 600 hectare grote landgoed en zijn onderdeel van de landschapsboerderij. Wel is hier de dynamiek veel lager. Het Aaftink sluit naadloos aan op de structurerende keuzes uit de Kamerbrief ‘water en bodem sturend’.

De start van de coöperatie Noaberboeren met de productie van groente voor bewoners uit Haaksbergen en omgeving is begonnen.

Camera, interview en montage: Matthijs Prins
Een productie van RTV Sternet