Tubantia – Noaberboeren krijgen in Haaksbergen financieel duwtje in de rug met bijdrage voor watersysteem

De Noaberboeren in Haaksbergen groeien als kool en dat is niet onopgemerkt gebleven bij de jarige Rabobank. De bank viert het 125-jarige bestaan met het uitkeren van geldbedragen aan initiatieven die de lokale gemeenschap versterken. De Noaberboeren, die nog geen jaar bezig zijn met het verbouwen van groente en fruit, zijn in de prijzen gevallen.

Het is vrijdagmiddag aan de Aaftinksweg op het Lankheet, oogstdag voor de Noaberboeren. Pakketten met groenten als boerenkool, witte kool en aardappelen worden gereedgemaakt. De stemming zit er ondanks de overvloedige regenval die het boerenerf en land deze dag dag teistert goed in. Dat is niet vreemd: de Noaberboeren hebben net van de Rabobank gehoord dat hun aanvraag voor een bijdrage om de waterhuishouding te verduurzamen is gehonoreerd.

Uitgebreid plan
Het betekent dat de Noaberboeren zo’n 12.500 euro op de rekening tegemoet kunnen zien, een tiende deel van de 125.000 euro die de Rabobank naar aanleiding van zijn 125ste verjaardag per regio beschikbaar heeft voor een reeks duurzame projecten. „We hebben een uitgebreid plan ingediend waarin we uiteenzetten hoe we de waterhuishouding in samenwerking met Het Lankheet willen verbeteren”, zegt Joep van Aaken, een van de oprichters van de coöperatieve Noaberboeren.


„Als dat plan de bank vervolgens overtuigt, dan is dat natuurlijk mooi nieuws”, zegt collega-Noaberboer en medeoprichter Arie Fokkink. Met het te verwachten geld kan het bevochtigen van het land ook in tijden van droogte worden verzekerd. „Dat is nu na al die regen niet echt nodig, maar straks in de warmere maanden of perioden met weinig neerslag natuurlijk wel.”

Leidingen en buffertanks
Het is de bedoeling dat met het geld van de jarige bank de aanleg van een leidingensysteem en de komst van buffertanks waarin het overtollige water wordt opgevangen (mede) worden bekostigd. De oogst van groente en fruit op de 3,5 hectare die de Noaberboeren in gebruik hebben moet daarmee ook in de drogere tijden worden gegarandeerd. De werkzaamheden moeten de komende maanden hun beslag krijgen.

De Noaberboeren begonnen hun coöperatie in het voorjaar van 2023 met veertig leden. Dat aantal is in nog geen jaar tijd gegroeid tot 130, er zijn twee boeren bij de coöperatie betrokken die de grond pachten van landgoed Het Lankheet. De Noaberboeren werken met bijna zeventig gewassen en kenden meteen ‘een rijke oogst’, zoals Van Aaken de vliegende start van de coöperatie omschrijft. Hij ziet de Noaberboeren beperkt verder groeien. „Maar daar zit wel een limiet aan. Bij zo’n 250 leden houdt het wel een keer op. Als coöperatie is het van belang dat je van elkaar weet wie je bent en dat je elkaar kent. Dus willen we kleinschalig blijven.”

Dit bericht is te lezen op tubantia.nl.