Rond Haaksbergen – De coöperatie Noaberboeren: je bent wat je eet!

Niet voor niets is het een gezegde. Nu wordt je niet letterlijk een pompoen als je veel pompoenen eet maar het maakt voor je gezondheid uit wat je in je mond stopt. Hoe beter de groente of fruit is geteeld, des te beter is het voor je gezondheid.

Het eten dat we uit de supermarkt halen, komt uit de hele wereld en is niet altijd gifvrij. Dat kan gezonder!, dachten een aantal Twentenaren en Achterhoekers. We willen eten wat er hier van het land komt, lekker en dichtbij. We willen met de seizoenen mee-eten maar het moet ook passen binnen de drukke levens die we leiden. Niet iedereen kan iedere dag in de moestuin werken.

Samen kunnen we meer en daarom is er sinds begin dit jaar de coöperatie Noaberboeren. We zijn een lokale duurzame boerderij die voedsel produceert voor haar leden. Leden zijn mede-eigenaar en werken mee als ze kunnen. Voor sommigen is dat een uurtje ergens tussendoor, voor anderen is dat een dagdeel per week. Het voordeel is dat je niet naar de sportschool hoeft als je de wortels, paksoi, peterselie of bleekselderij hebt geplant en je zorgt dan ook nog eens voor het eten van jezelf en voor anderen. Inmiddels zijn we met 130 mensen die eten van het land dat tussen Haaksbergen, Eibergen en Neede ligt, op landgoed Het Lankheet.

We zitten nu midden in de herfst oogst. We eten venkel, pastinaak, maiskolf, andijvie, bindsla, pompoen, rammenas, savooiekool en natuurlijk aardappel en ui. Dat is de opbrengst voor één week! We hebben een teeltplan met 68 verschillende soorten groenten. Wedden dat je niet wist dat er zoveel verschillende soorten waren? ledere week worden er zo’n 8 tot 10 soorten geoogst. De kruidentuin heeft de 10 meest gebruikte kruiden en de bloemen staan er van juni tot en met oktober.

Hoe het werkt

Je wordt lid van de coöperatie en betaalt eenmalig een inleg van 500 of 1000 euro (resp. één of meerpersoonshuishouden). Je betaalt als contributie 43,34 per persoon per maand. Je haalt iedere week op vrijdag of zaterdag de oogst op. Als je op de fiets komt, heb je ook nog even de beweging, ook gezond!

De boerderij is een stuk land dat we met elkaar pachten en alle oogst die daarvan komt is voor de leden. We verkopen niets. Leden bepalen waar de oogst naar toe gaat. Afgelopen zomer hebben we ook gedoneerd aan de voedselbank en een deel van de oogst geruild tegen meel met de herenboerderij Usseler Es in Enschede omdat er zo veel was.

Dit is ons eerste jaar en al het hele jaar is de oogst heel groot. Echt heel groot, de gewassen schoten de grond uit. We oogsten bijv. 1500 pompoenen en zo’n 4000 courgettes. Maar ook de borlotti- en slabonen waren veel, de zoete aardappelen, de uien, bijna alles sloeg aan. We oogsten tussen maart en december iedere week.

Waarom is dit zo belangrijk?

We produceren goede groenten die je rechtstreeks van het land eet. Verser kan niet. We zijn op fietsafstand van je woon- of werkplek. Dan heb je ook nog even beweging als je op vrijdagmiddag of zaterdagochtend je groenten op komt halen. Natuurlijk hebben we ook verse kruiden en bloemen. Die kun je zelf plukken, ook weer een goede beweging. Lukt het zelf plukken niet, dan doet iemand dat even voor je. Samen runnen we tenslotte de boerde- rij. We huren met elkaar 2 boeren parttime in. Zij zijn de experts. Ze weten veel van de verbouw van groenten en de gezondheid van de bodem. We investeren in de bodem om die ook voor de generaties na ons gezond te houden.

We zijn onderdeel van Erve Aaftink, aan de Aaftinksweg 7 in Haaksbergen. Dat is een bijzonder erf. Het is al sinds de 14e eeuw een boerenerf en dat merken we aan de bodem. Die is gezond, veerkrachtig en deels leemhoudend. In tijden van droogte helpt dat om het water langer vast te houden. Dit jaar zijn we gaan boeren op 2,3 hectare en volgend jaar breiden we uit naar 3,3 hectare. We telen onze eigen groenten, kruiden en bloemen. Nog dit jaar planten we de eerste 300 bomen voor de fruitteelt en zetten we de kas op. Alles wat van het land komt is gifvrij, op fietsafstand van je woon-of werkplek en goed voor mens en dier.