Tubantia – Herenboerderij Het Lankheet zoekt leden

Het Herenboeren-project vordert gestaag. De boeren zijn gevonden en de landbouwgrond is er. Nu de leden nog, die samen eigenaar worden van het coöperatieve gemengde boerenbedrijf. Alles draait er om ‘weten wat je eet’, circulaire landbouw en een eerlijke beloning voor de boer. „Dit concept laat zien dat er met kleinschalige landbouw een boterham is te verdienen.”

Je wilt weten wat je eet, waar je voedsel vandaan komt en hoe dit wordt geproduceerd. En je wilt naar een kleinschalige, duurzame vorm van landbouw, waar ook volgende generaties letterlijk en figuurlijk de vruchten van plukken. Dat zijn de drijfveren van de werkgroep Herenboeren Het Lankheet. Want op dat landgoed gaat het gebeuren. Vleesvee op de (vloei)weiden. Rondscharrelende kippen. Varkens die in de modder wroeten. Akkers met granen, vlinderbloemigen, aardappelen. Een (extra grote) moestuin waar groenten worden verbouwd in wisselteelt. En een boomgaard vol fruitsoorten. Boeren met de natuur en eten wat het seizoen schaft.

Voorwaarde
Achter het initiatief in Haaksbergen zit Herenboeren Twente, onderdeel van het overkoepelende Herenboeren Nederland. In ons land draaien inmiddels veertien herenboerderijen, terwijl ruim dertig teams de stichting van nieuwe herenboerderijen voorbereiden. „Er is een hele burgerbeweging op gang gekomen”, zegt Priscylla Beentjes, een van de kartrekkers in Haaksbergen. Collega Han ten Dam knikt bevestigend. „We zijn wezen kijken in Boxtel, de eerste herenboerderij. Herenboeren in Twente? Dat zou toch ook in Haaksbergen moeten kunnen? Bleken ze in Het Lankheet bezig met een vergelijkbaar initiatief. We waren er snel uit”, aldus Ten Dam. „Het Lankheet wil meewerken om hier een herenboerderij te stichten. Op één voorwaarde: met Gertjan Stokkers als boer.”

Het landgoed en de boer uit Boekelo zijn oude bekenden. De maatschap Stokkers (biologische melkveehouderij ’n Pol) pacht enkele bioweiden op Het Lankheet. „Er is een vertrouwensrelatie opgebouwd”, verzekert Gertjan Stokkers. „Ik zoek een boerenbedrijf voor mezelf. Het concept Herenboeren sprak me al aan. En nu komt hier alles ineens bij elkaar.”

Toekomstplannen
Gertjan Stokkers is dus beoogd boer/bedrijfsleider. Dat doet hij in deeltijd, samen met biologisch tuinder en zorgboer Stefan Fokkink. „Onze kennis en ervaring vullen elkaar mooi aan.” Er zijn toekomstplannen om de activiteiten, los van de herenboerderij, breder te trekken. Zo heeft Sabine Stegeman, partner van boer Gertjan, plannen voor een kinderdagverblijf. Terwijl Fokkink en zijn partner een zorgboerderij overwegen. Verder heeft de herenboerderij een educatieve functie. Zodat met name kinderen van dichtbij kunnen ervaren hoe ons voedsel wordt geproduceerd.

Leden gezocht
En nu is Herenboeren Het Lankheet op zoek naar leden. Uit Haaksbergen, De Hoeve, Hengevelde, Neede, Rietmolen, Eibergen, Rekken. De leden zijn mede-eigenaar van het coöperatieve boerenbedrijf. Naast inleggeld betalen zij een maandelijkse contributie. Zodat het salaris van de boer en de pacht zijn gewaarborgd. „De leden kennen de boeren. Ze kunnen meehelpen naar vermogen. Met de handen in de grond, administratief werk of andere taken. Er is van alles te doen. En er komen allerlei mensen bijeen met hun eigen kennis en ideeën”, legt Priscylla Beentjes uit. De werkgroep hoopt op een broedplaats voor nieuwe initiatieven.