Noaberboeren voor het eerst het land op!

Op een onmeunig warme dag in augustus 2022 staan we op een weiland tussen Haaksbergen, Eibergen en Neede. De grondboor komt omhoog en we zitten er allemaal met onze neus bovenop. De grond is zwart, mooi los van structuur en al snel een beetje vochtig. Goed teken.

Er volgen meer grondboringen. Veel meer. We zijn voor het eerst op het perceel. Er is 19 hectare om te verkennen en de resultaten zijn overwegend goed. Er is zo’n 5 hectare zelfs uitmuntend voor tuinbouw. Daar is de aarde tot 120 cm diepzwart. Dat is om kippenvel van te krijgen. Je ziet hoe onze voorouders vele generaties zó goed gezorgd hebben voor de grond en als Noaberboeren willen we ervoor zorgen dat de grond biologisch nog beter wordt. Tuinbouw vraagt net iets anders dan het grasland van nu.

De grondboring is een eenvoudige methode om de samenstelling en structuur van de grond vast te stellen. Vóór het groeiseizoen gaan we nog preciezer kijken.