Ons tweede oogstfeest

Op 21 september combineerden we een meewerkdag met ons oogstfeest. Al het samenwerken heeft zijn vruchten afgeworpen. Wanneer we nu over de velden lopen, zien we dat we het onkruid dankzij onze gezamenlijke inspanningen redelijk onder controle hebben gekregen in de afgelopen maanden. De velden zien er goed uit; er staan vooral najaarsgroenten, zoals verschillende koolsoorten. Er zijn zelfs zoveel groenten dat we in het weekend 12 verschillende soorten kunnen uitdelen.

De meewerkdag bestond uit typisch najaarswerk: het rooien van aardappels die waren blijven zitten en het schonen van bedden voor het volgende groeiseizoen. Ook moesten de groenten in de kas dagelijks water krijgen.

Rond het middaguur begon het oogstfeest. Noaberboer en voorzitter Arie vertelde hoe dit oogstfeest in de traditie staat van traditionele oogstfeesten, waarbij dankbaarheid voor de oogst centraal staat. Hij benadrukte dat we als Noaberboeren inmiddels goed weten dat een oogst niet vanzelfsprekend is, zeker niet na het droge voorjaar van vorig jaar en het natte jaar van 2024. Een goede oogst komt alleen tot stand door goed en gedoseerd samen te werken met de natuur.

Arie onderstreepte ook het belang van plezier in het werk als Noaberboeren, zodat we over vijf jaar nog steeds met enthousiasme naar de boerderij komen om dit werk voort te zetten en de oogst te vieren.

Ondertussen had de Noaberschap-groep zich in de keuken uitgeleefd op het maken van lekkere gerechtjes van onze eigen groente. Ze hadden een spel bedacht waarbij de aanwezigen door middel van loting bij elkaar aan tafel kwamen. Dit bood iedereen de kans om elkaar beter te leren kennen en om vooral te praten over waarom we Noaberboeren zijn, en zo elkaars inspiratie te delen en te versterken.