Appelazijn kun je heel makkelijk zelf maken. Je hebt alleen biologische appelschillen, klokhuizen, water, honing of (riet)suiker en een grote glazen pot nodig met een grote opening. Ook een beetje geduld, want het hele proces duurt wel even. De suiker en honing zijn voor het fermentatieproces. De wilde gisten op de appelschillen voeden zich met suiker. Na afloop is de suiker opgegeten en krijg je de bekende zure smaak van azijn.
Aan de slag
Je vult de pot tot maximaal drie kwart met de appelschillen, daarop de suiker of honing (1 of 2 eetlepels) en dan vul je de pot met water. Dit roer je even stevig door en dekt de pot af met een stukje textiel en elastiek. Elke dag roer je de appels 1 tot 2 keer even stevig om. Meestal begint het na dag 2, tijdens het roeren, te schuimen en ruikt het naar alcohol en appel. Dit betekent dat het gistingsproces is begonnen. Na 1 tot 1,5 week bruist het niet meer en zakken de appels naar de bodem. Nu kun je het zeven. Je kunt het beste de azijn weer in dezelfde pot gieten, want bij het verder rijpen van de azijn ontstaat er vaak een azijnmoeder. Dit is een gelachtige levende substantie van bacteriën die de alcohol omzetten in azijnzuur. Daar is zuurstof voor nodig en daarom mag er nu nog geen deksel op de azijn. Dus weer het lapje en elastiek erom en dan nog ca. 2 tot 3 maanden wachten. Na 2 maanden even proeven of je azijn zuur genoeg is, dan kun je de azijn in een fles gieten met een dop.
De azijnmoeder kun je bewaren in een potje met een restje van je zelfgemaakte azijn. Ze moet compleet ondergedompeld zijn. Je bewaart het potje buiten de koelkast op een donkere en koele plek. Dan kun je deze hergebruiken als je een nieuwe azijn start.
Een volgende keer kun je ook een mix van appels met peer, kweeperen of zelfs rozenbottels proberen (herfstazijn). Of compleet andere soorten fruit of bessen.
Gebruik
De azijn kun je drinken als een lekker en gezond drankje met wat (lauw) water, voor je saladedressings en zelfs als schoonmaakmiddel.
De azijn is heel lang houdbaar door het hoge zuurgehalte. Als de azijn troebel is of bezinksel heeft, zegt dat niets over de bruikbaarheid. Even schudden voor gebruik.
Succes!

