Bloemen pluktuin

Bloemen maken mij blij en gelukkig. Hun kleur en schoonheid roepen een gevoel van liefde en verwondering op. En met het schitterende weer van afgelopen week kwam vanzelf de zin in het aankomende bloemenseizoen!

Als je wilt kun je nu starten met (voor)zaaien van je pluktuin. Sommige zaadjes moet je binnen voor zaaien omdat ze niet tegen kou kunnen en andere kunnen direct in maart de volle grond in. Je begint met een laagje compost, niet teveel anders krijg je meer blad dan bloemen. Je zaait het beste in rijtjes zodat je beter het onkruid kan wieden. De Goudsbloem, pronkerwt, ridderspoor en de bolderik kunnen vanaf maart direct buiten in de volle grond gezaaid worden. De cosmea, oost-indische kers, zinnia, zonnehoed, korenbloem, dille, het afrikaantje en leeuwebekje kun je vanaf half april buiten zaaien. Klaprozen zijn ook schitterend voor je bloementuin, het zijn alleen geen plukbloemen. Dahlia knollen kun je in april poten (bij koude nachten een emmer overheen).

Je kan voor eerder plukplezier eerst voor zaaien. In zaaitray’s (of lege toiletrolletjes) op een lichte en warme plek. Zodra de kiemen met de eerste blaadjes boven de grond zijn kan je ze beter in de kas of op een koele maar vorst vrije en lichte plek zetten. Dan groeien ze iets langzamer en worden het mooie stevige plantjes. Deze kan je dan na de ijsheiligen in de tuin planten.

Sommige bloemen kan je meerdere keren per jaar zaaien (weer een beetje compost erbij) en sommige planten blijven steeds nieuwe bloemen vormen en plukken bevorderd dat proces alleen maar. Als het weer een beetje mee zit kan je tot de vorst door blijven plukken. Vergeet in de herfst niet de zaadjes te oogsten en droog te bewaren voor het jaar erop!

De bloemen hebben ook nog als gratis voordeel dat er meer insecten en daardoor ook vogels in je tuin komen. Als je ook nog een moestuin hebt helpen sommige bloemen met hun geur ongewenste gasten weghouden of nodigen juist de goeien uit. Ze helpen bij de bestuiving van je oa je tomaten. En er zijn ook bloemen die eetbaar zijn, leuk voor in je salade of thee.