Er wordt bij de Noaberboeren thuis brood gebakken dat het een lieve lust is. Iedereen die zich ingeschreven had voor het meel is op zoek naar een voor hun passende vorm en methode.
In de afgelopen maanden ben ik gaan experimenteren met het bakken van brood dat tussen een klassiek gebakken brood en een zuurdesembrood in zit. Omdat ik mijn brood niet meer met de hand kan kneden was ik op zoek naar andere opties en op instagram kwam ik een recept tegen waarbij je niet hoefde te kneden. Met maar 1 gram gist en een lange rijstijd. Om makkelijk te beginnen heb ik eerst de witte versie gemaakt en die lukte en smaakte zo goed dat ik daarna met volkoren meel in verschillende verhoudingen ben gaan experimenteren. De smaakt en de structuur lijken wat op ciabatta en ik ben helemaal fan!!

Het voordeel van een langere rijstijd is dat er een fermentatie proces ontstaat. Dit zorgt voor meer smaak en de vorming van gluten op natuurlijke wijze (ipv door kneden). Het deeg zit na 12 uur vol met lucht Het is net die bros bros bros reep😉. Het voordeel ten opzichte van het bakken met zuurdesem is dat je geen starter nodig hebt. Het nadeel is dat het een vrij vochtig deeg is en dus een plakkerige gedoetje om er een bol van te vormen. Maar hoe vaker je dit doet hoe makkelijker. Officieel wordt dit brood in een gietijzeren pan gebakken. Dat kan ook vast zonder maar dat heb ik nog niet uitgeprobeerd. Mijn pan heeft een doorsnede van 24 cm.
Ingrediënten:
465 gr bloem
1 gr gist
10 gr zout
350 gr water
– of –
265 gr bloem
175 gr volkoren
1 gr gist
10 gr zout
350 gr water
Roer de droge ingrediënten door elkaar en giet het water erbij. Roer tot alles gemengd is en het een stijve pasta is geworden. Dek de kom af en laat 12 uur op aanrecht staan. Bestuif het werkblad met ruim bloem en stort het deeg erop. Het deeg ook bestuiven en vouw dan de uiteinden een paar maal naar binnen. Je kan dan het deeg in een rijsmandje leggen (naad naar boven) of weer terug in de schoongemaakte deegkom met al een bakpapier onder in. Dit dek je weer voor 2 uur af. In het laatste half uur verwarm je de oven voor op 220 graden met een ronde gietijzeren pan erin. Dan leg je het deeg met bakpapier in de pan, je doet de deksel er weer op en bakt 30 minuten. Dan haal je het deksel er af en bakt nog een kwartier voor een knapperige korst.
Met het volkorenbrood kan je spelen met de verhoudingen, dit recept is erg vergevingsgezind. Mijn favoriet is een combi van bloem, volkoren tarwe en volkoren rogge.
Van mijn zus die nu een half jaar zuurdesem brood bakt heb ik een actieve starter gehad en heb daar nu 2 keer mee gebakken. De smaak van het zuurdesembrood is iets zuurder dan het bovenstaande brood. verder heel vergelijkbaar!
En bakken maar!!!
Voor meer tips: No knead whole wheat bread recipe