Afgelopen oktober was ik op bezoek bij familie in de regio Tarragona, Catalonië in Spanje. Zodra ik uit het vliegtuig stapte in Reus rook ik al de warme en kruidige lucht. Heerlijk!! Mijn familie woont aan de buitenrand van een woonwijk en aan de andere kant van de straat loop je zo de natuur in. En gelijk ruik je en zie je de mooie mediterrane planten. Olijfbomen, lage palmen, naaldbomen, bloemen (witte alyssum, wisselbloem) en heel veel wilde rozemarijn. Echt een genot voor alle zintuigen om daar rond te struinen. De geur is daar zo anders dan hier, het ruikt er naar de hars van de naaldbomen, de kruiden en de rotsachtige aarde.

Geïnspireerd door die geur zet ik de rozemarijn hier in het mediterrane zonnetje. Het is een klassiek keukenkruid maar ze heeft zoveel meer talenten. Als je vanuit de signatuurleer kijkt (zie vorige post) is de rozemarijn een plant met veel tegenstelling. Houtachtige stelen, leerachtig en naaldvormige bladeren, maar ook tere bloemen en het kwetsbaar zijn voor vorst. Dit laat zien dat ze krachtig maar toch teer is. Ze heeft versterkende eigenschappen (zenuwstelsel), opwekkend (niet ’s avonds gebruiken), verbeterd de concentratie maar kalmeert ook. Ze verbeterd de doorbloeding en verwarmt. De handen en voeten, maar ook het onderlichaam en is daardoor menstruatie bevorderend. Door haar karakter stimuleert ze de levenskracht en versterkt de hele mens!
Je kan het drinken als thee, je knipt de toppen eraf en overgiet ze met water wat ca 2 min van de kook is. Dan laat je het 10-15 trekken. Natuurlijk kun je het ook mixen met een ander kruid of plantje.
Maar ik had een filmpje gezien hoe ze “plantenwater” maken van rozemarijn en dat wilde ik heel graag eens uitproberen. Mijn nicht heeft mij een flinke bos geplukt tijdens het wandelen met de hond en samen met een grote pan 2 bakjes en wat water zijn we aan de slag gegaan. In de grote pan plaats je een kommetje op zijn kop en daarom heen leg je de rozemarijn. Dan boven op het kommetje nog een kommetje maar dan met opening naar boven. Dan giet je water zoveel water in de pan zodat de rozemarijn net onder staat. Als laatste plaats je de deksel omgekeerd op de pan. Hierdoor kan het condens, “het plantenwater” van de deksel in het bakje druppelen. Je laat het water heel zachtjes pruttelen voor zo lang als je denkt dat er nog condens druppelt. Na gelang de hoeveelheid water en rozemarijn kan dit best een tijdje duren. Als het condens water is afgekoeld kan je het in een sprayflesje gieten. Met een klein scheutje wodka of andere neutrale alcohol is het langer houdbaar. Tip: bewaar het in de koelkast.
Het was een super leuk experiment, het rook heerlijk in de keuken en we hebben beiden een klein sprayflesje kunnen vullen! Spray op kleding of gezicht/haar voor de heerlijke geur en als je tijdens je werk weer wat concentratie en pep kan gebruiken.
Dit zelfde principe kan je natuurlijk op meerdere planten en bloemen toepassen. Als je veel lavendel in de tuin hebt staan is dit ook vast heel leuk om te proberen.