Good old tijm zowel lekker als heilzaam. Vandaag zetten we de tijm in de verdiende spotlights. Want hij is vooral als keukenkruid bekend maar heeft nog zoveel meer te bieden!

Tijm is een kruid uit de lipbloemige familie. Zijn bekende neven en nichten zijn oa de lavendel, salie, munt, rozemarijn en marjolein (oregano). Dit zijn vaak kruidachtige met een heel aromatische geur. De Latijnse naam is Thymus vulgaris, deze is afgeleid van het Griekse ‘thymos’ wat moed en kracht betekend en vulgaris wat gewoon of algemeen betekend. Hij houd van veel zon en warmte en groeit soms op hopeloze plekjes. Dan snap je ineens waar hij die moed en kracht voor nodig heeft 😉. Hij bloeit in juni en juli en de bijen zijn er gek op. Mensen gelukkig ook en het wordt vaak in de keuken gebruikt. Het is lekker in de tomatensaus, bij champignons, aubergines, uien, aardappels, vlees en vis. En zelfs in een mock- of cocktail. Er zijn een heleboelmooie en lekkere varianten waar de heilzame werking wel iets minder van is

De sterke aromatische geur heeft hij van de etherische olie die er in zitten.  Deze is aan het begin van de bloei het sterkst. Het mooie van geur is dat het direct werkt op het gevoelsleven en de psyche. En de plant zelf ook op het lichamelijke. De geur werkt zowel kalmerend als opwekkend en geeft moed. Verder is het een heel mooi plantje voor je luchtwegen. Het kan ondersteunend werken bij allerlei klachten van luchtwegen, mond en keel (verkoudheid, keelontsteking, bijholte problemen, astma). Omdat het desinfecterend werkt, ontkrampend en slijmoplossend. Ook op je maag en darm heeft het een kalmerende en ontkrampende werking.

Als je de tijm gaat plukken of snoeien knip hem dan net boven het verhoute deel af zodat hij weer opnieuw kan uitlopen.

Hoe kun je deze mooie werking van de tijm dan bijvoorbeeld gebruiken? Er zijn meerdere mogelijkheden om de heilzame stoffen uit het plantje in een andere medium te laten trekken. Zoals in water, azijn of honing. Om maximaal oppervlakte te creëren en dus onttrekking, kan je de tijm fijnsnijden. Dan is het per medium verschillend hoe lang dat proces duurt.

*Het makkelijkste is een thee maken van de verse plant. Je kan alleen wat tijm afknippen en water wat net van de kook is erover gieten en dan 10 tot 15 minuten laten trekken. Maar je kan ook een combinatie maken met een ander kruid of plant. Met dat wat er in je tuin op dat moment groeit of bloeit. Lekker en gezond!

Bijvoorbeeld voor de luchtwegen; tijm met salie of kamille, braamblad, smalle weegbree, vlierbloesem en madeliefje. En voor maag en darm; tijm met venkel of citroenmelisse, kamille, lavendel of duizendblad.

*Ook lekker en heilzaam is een tijm azijn. En deze kan je natuurlijk ook weer combineren met andere kruiden. Azijn onttrekt ook nog iets beter dan water. Ook hier snijd je de tijm fijn en giet je er een azijn (wijnazijn of appelazijn) over zodat het kruid helemaal onder staat. Deze laat je dan minimaal 2 weken trekken (niet in de zon zetten). Dan kan je hem zeven en lekker over de salade als dressing gebruiken maar je kan hem ook als drankje drinken. Scheutje azijn met (bubbel)water en een klein beetje honing.

*Als laatste de tijm honing. Hier heb je het meeste geduld nodig want hij moet 3 maanden trekken. Investeer hier in een goeie honing die niet verhit is geweest. Dus van de lokale imker of biowinkel. Neem een jampotje die goed schoon gemaakt is. Hier maak je laagjes met de fijngesneden tijm en honing. Begin met tijm en eindig met honing. De honing zal langzaam omlaag zakken en je kan hem dus regelmatig even op zijn kop zetten. Een hele mooie combi hier, vind ik zelf, is tijm met smalle weegbree. Deze 2 plantjes geven graag hun stoffen aan de honing af. Als hij dan na 3 maand gezeefd is kan je er bij verkoudheid af en toe een theelepel van nemen. Gebruik hier wel elke keer een schone lepel voor ivm de houdbaarheid.

Probeer het eens uit en geniet van het hele proces. Dus het buiten knippen, prutsen in de keuken en het drinken of gebruiken.