De Kruisbloemigen

De kruisbloemige familie (Brassicacae) is een grote en veelzijdige familie met een bijzonder familie geheim. Maar na dit verhaal is het geen geheim meer waarom deze familie bij de noaberboeren een streepje voor heeft.

Het is een grote familie waar veel eetbare groenten en bloemen onder vallen zoals de bloemkool, broccoli, boerenkool, chinese kool, koolrabi, paksoi, wittekool, rucola en radijs. Maar ook bloemen waaronder koolzaad, herderstasje, pinksterbloem. De lijst is nog heel veel langer en bevat ongeveer 2000 planten en bloemen. Wat deze planten nou samen een familie maakt is dat ze op dezelfde manier bloeien. Ze hebben 4 blaadjes die symetrisch zijn en samen een kruis vormen. Niet bij alle planten en vooral de groenten is dit duidelijk omdat we deze meestal niet in bloei zien staan.

En dan nu het familie geheim!                                                                                                                Bijzonder is dat ze stofjes bevatten die in eerste instantie bedoeld zijn om de plant zelf bescherming te bieden, maar deze stofjes kunnen ook ons lichaam beschermen. In de plant werken deze stofjes als een natuurlijke pesticide tegen plagen, ziekten en insecten. Als afweer stoffen dus (met een duur woord bioactieve stoffen). Bij ons bieden ze hulp bij onze eigen afweer en ook ondersteunen ze ons ontgiftings systeem.

Het goeie nieuws is dat de onbespoten groeten van de Noaberboeren veel meer van deze natuurlijke afweer stoffen bevatten dan de kruisbloemige groenten uit de supermarkt. Van deze stofjes maak je optimaal gebruik als je de groenten stoomt of roerbakt. (bron: energieke vrouwen academie)

Recept van romige bloemkoolpuree met hazelnootjes (Marjolein Dubbers, eet meer energie) -1 bloemkool in roosjes, 25 gram room (gras)boter, 1 theelepel specerijen bv; kerrie, komijn, garam masala of verse kruiden, 2 eetlepels gehakte hazelnoten kort geroosterd. -Stoom de bloemkoolroosjes zacht in een laagje water of stoompan. Pureer de bloemkool. Laat de boter smelten en voeg de specerijen toe. Roer de helft door de puree, de andere helft gebruik je als dressing.