In de kruidenpluktuin van de Noaberboeren, in je tuin, in potten kan je altijd wel een paar tuinkruiden kweken waar je heerlijke dingen mee kan bereiden. Als je ooit zelf je kruidenboter hebt gemaakt weet je waar ik het over heb. Nog een heerlijke klassieker is de pesto met basilicum. Maar het leuke is dat je van al deze klassiekers ook een wilde variant kan maken of een combinatie van beiden. En met wild bedoel ik planten en kruiden in het wild geplukt. Dat kan in je eigen achtertuin, of in de natuur.
Daar groeit van alles wat in de volksmond onkruid heet maar eetbaar is, gezond is en zelfs medicinaal toepasbaar is. Een mooi voorbeeld is de paardenbloem, die mooie gele voorjaars verwelkomer waar de bijen hun eerste nectar van halen. Dit hele plantje is eetbaar en zelfs erg gezond. De bloem is zoetig van smaak en de bloemblaadjes zijn lekker en mooi door de kruidenboter. Het jonge malse blad smaakt iets bitter maar kan heel goed in de pesto, kruidenboter of sla. Zelfs de wortels kun je gebruiken om thee van te zetten. Andere lekkere en gezonde wilde planten en bloemen zijn smalle weegbree, jong zevenblad, brandnetel (toppen in de thee), daslook, melde, rode klaver (de bloem),goudsbloem, kleefkruid, look zonder look, vogelmuur, veldkers (wilde variant van waterkers) en nog veel meer.

Wat zo mooi is van deze wilde planten gebruiken is dat het je gevoel van verbinding met de natuur kan versterken. Dat je weer gaat herkennen dat we als mens onderdeel zijn van deze natuur. De natuur als een goeie vriend. En wat ik zelf heel verassend vind is dat wanneer je met je schaartje de tuin of natuur in gaat om iets te plukken je op een hele andere manier gaat kijken en je ziet veel duidelijker de rijkdom en de schoonheid van de plantenwereld. In simpele en bescheiden planten en bloemen zie je nu iets bijzonders wat je er vroeger niet in herkende.
Omdat deze planten in het wild op hun eigen tempo groeien en vaak diep in de volle grond wortelen bevatten ze ook nog eens veel gezonde vitamines en mineralen en heel veel levenskracht.
Als je hier nog geen ervaring mee hebt maar het graag wil uitproberen, begin dan met iets wat je zeker weten kent. Pluk een klein beetje in een onbespoten omgeving (niet naast een maisveld bv) en maak in combinatie met iets bekends zoals peterselie een lekkere kruidenboter. Pluk alleen op plekken waar genoeg staat.
Ter inspiratie een paar recepten:
*Wilde kruidenboter: roomboter, combinatie van tuinkruiden zoals bieslook, peterselie, oregano, tijm en wilde planten zoals smalle weegbree, jong paardenbloemblad en bloem (voorjaar), bloem rode klaver enz. zout, peper en voor de liefhebber knoflook.
Zoete variant: met biologische honing en citroenmelisse en of munt.
*Wilde pesto: -2 handen bladeren van bv jong zevenblad, smalle weegbree, paardenbloemblad, look zonder look of daslook (de laatste 2 zijn er in het voorjaar). In combinatie met basilicum, rucola en peterselie. Ook kun je de jonge bladeren van sommige groenten soorten er goed voor gebruiken zoals oa van de radijs. -50 gram noten, van walnoten tot zonnebloempitten en alles daartussen. -50 gram geraspte kaas. -2 teentjes knoflook. -zoveel olijfolie tot de consistentie voor jou oké is. -zout, peper en een scheutje citroensap naar smaak.
*Wilde aoli: -2 handjes fijngesneden “onkruid”, -250 ml biologische zonnebloemolie, -1 ei (of dooier), -1 eetl citroensap, -3 teentjes knoflook, -peper en zout naar smaak. Doe alles in een hoge maatbeker. Wacht tot het ei naar de bodem is gezakt. Plaatst de staafmixer over het ei tot op de bodem. Zet de staafmixer aan houd hem op de bodem tot je een witte romige emulsie hebt. Trek dan de staafmixer rustig omhoog tot alles mooi romig is.