Gemeente Haaksbergen bezoekt Noaberboeren

Vorige week heeft het college van burgemeester en wethouders een werkbezoek gebracht aan de Noaberboeren. Noaberboeren is een coöperatieve boerderij en onderdeel van Erve Aaftink op het landgoed Het Lankheet. Je kunt lid worden van de boerderij en tegen betaling van inleg en contributie krijg je wekelijks het voedsel dat op de boerderij groeit.

Meer dan honderd mensen halen iedere week hun groenten en kruiden op bij Noaberboeren. Leden mogen meewerken op de boerderij en daardoor kunnen de Noaberboeren met elkaar en met de twee parttime boeren veel voedsel verbouwen. Er wordt op de boerderij geen gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen en alle aanplant en zaden zijn van biologische oorsprong.

Samen duurzaam voor elkaar
Noaberboeren is een plek waar leden eigenaar zijn én meewerken. Noaberboeren kan en wil nog meer bijdragen aan de deelname van mensen die graag met hun handen werken, buiten willen zijn en met begeleiding van de boeren Stefan en Gertjan een bijdrage kunnen leveren aan deze lokale manier van voedselvoorziening. Tijdens het werkbezoek ontmoette het gezelschap twee Noaberboeren die vanwege hun niet-aangeboren hersenletsel moeilijk elders aan het werk komen. Hier op het land maken deze mede-eigenaren het verschil. Ze planten, zaaien, wieden en oogsten en daar hebben leden die weinig tijd hebben om mee te werken op het land voordeel van. Ook zou het mooi zijn om deze aanpak beter bereikbaar te maken voor mensen met een kleine beurs. Het college denkt graag mee over de mogelijkheden.

Groeien en (b)loeien
In dit seizoen is goed te zien dat alles goed groeit. Er wordt gesproken over het sluiten van de kringloop en hoe de Noaberboeren met de grondverbetering omgaan. Op Erve Aaftink wordt meer bedrijvigheid ontwikkeld, zoals het houden van dieren. Daarmee vindt Noaberboeren mogelijk een antwoord op een vraagstuk dat op meer plekken in Haaksbergen een uitdaging is: hoe zou je duurzaam en toekomstvast een voormalig traditioneel melkveebedrijf kunnen exploiteren zodat het een inkomen genereert voor een gezin? Boer Gertjan en boerin Sabine Stokkers boeren al jarenlang biologisch en werken graag samen met de mensen van het Lankheet en de Noaberboeren. “We hebben elkaar nodig en zoeken steeds naar verbindingen om natuur, landbouw en gemeenschapszin met elkaar in evenwicht te houden”. Zij hebben bovendien de wens om de Noaberboerderij te combineren met kinderopvang. Wat Sabine betreft twee vliegen in één klap: de tekorten in de kinderopvang zijn groot en op de boerderij kunnen kinderen van jongs af aan leren waar eten écht vandaan komt. De maatschappelijke betekenis van de Noaberboeren is een voorwaarde voor het blijven binden van leden. Dat is in het klein waar het college in het groot mee te maken heeft. Net als in de hele gemeente is het belangrijk dat iedereen mee kan doen en onderdeel is van het grote geheel.

Noaberboer worden?
Als lid van Noaberboeren heeft u de mogelijkheid om actief deel te nemen aan het boerderijleven. Leer over landbouwprocessen, help bij het planten en oogsten, en zie hoe uw voedsel tot stand komt. Regelmatig zijn er rondleidingen en activiteiten. Om lid te worden geldt een eenmalige bijdrage en een wekelijkse contributie. Als lid van Noaberboeren ontvangt u wekelijks een pakket met verse groenten en fruit (en in de toekomst vlees). Meer informatie vindt u op noaberboeren.nl.

Bron: https://www.haaksbergen.nl/Nieuwsoverzicht/Noaberboeren.html